سوالی که برای خیلی از افراد پیش می آید این است که قهوه برای افرادی که فشار خون بالا دارند مناسب است؟
اگر دچار فشار خون باشید مصرف بیش از دو فنجان قهوه در روز مناسب نیست و میتواند منجر به افزایش خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی و عروقی بشود
مطالعه ای در ادامه کامل به آن میپردازیم، روی بیش از ۱۸ هزار داوطلب مطالعه انجام شده است و نتیجه ای که میتوان گرفت این است که نه تنها قهوه بلکه بهتر است مصرف کافئین در افراد دارای فشار خون بالا محدود شود و میزان مصرف تمام منابع دارای کافئین مثل قهوه و چای و قرصهای چربیسوز حاوی کافیین و … نیز کمتر شود. اما مصرف چای سبز منعی ندارد.
این مطالعه به منظور بررسی تأثیر مصرف قهوه و چای سبز بر مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی (CVD) در افراد مبتلا به فشار خون شدید انجام شد.
در JACC (مطالعه همگروهی مشترک ژاپن برای ارزیابی خطر سرطان)، ۱۸ تا ۶۰۹ شرکتکننده (۶۵۷۴ مرد و ۱۲ تا ۳۵ زن) در سنین ۴۰ تا ۷۹ سال ابتدایی بودند که پرسشنامه سبک زندگی، رژیم غذایی، سابقه پزشکی و معاینات سلامتی را تکمیل کردند و تا سال ۲۰۰۹ بررسی شد. در این مطالعه شرکت کنندگان را به چهار دسته فشار خون (BP) طبقه بندی کردیم: فشار خون مطلوب و نرمال، فشار خون بالا نرمال، فشار خون بالا درجه ۱ و فشار خون بالا درجه ۲-۳٫ یک مدل خطر متناسب کاکس برای محاسبه نسبت های خطر چند متغیره با ۹۵٪ CI از مرگ و میر CVD استفاده شد. در طول حدود ۱۸ سال پیگیری متوسط، در مجموع ۸۴۲ مرگ CVD ثبت شد. مصرف قهوه با افزایش خطر مرگ و میر CVD در میان افراد مبتلا به فشار خون درجه ۲-۳ همراه بود. نسبت خطر چند متغیره (۹۵٪ CI) مرگ و میر CVD 0.98 (0.67-1.43) برای <1 فنجان در روز، ۰٫۷۴ (۰٫۳۷-۱٫۴۶) برای ۱ فنجان در روز، و ۲٫۰۵ (۱٫۱۷-۳٫۵۹) برای ≥۲ فنجان در روز بود. روز، در مقایسه با افرادی که قهوه نمی نوشند. چنین ارتباطی در بین افراد مبتلا به فشار خون بهینه و طبیعی، فشار خون بالا نرمال و درجه ۱ یافت نشد. مصرف چای سبز با افزایش خطر ابتلا به CVD در هیچ گروهی از BP مرتبط نبود.
مصرف زیاد قهوه با افزایش خطر مرگ و میر CVD در میان افراد مبتلا به فشار خون شدید همراه بود، اما نه افراد بدون فشار خون بالا و با فشار خون بالا. در مقابل، مصرف چای سبز با افزایش خطر مرگ و میر CVD در تمام دسته های BP مرتبط نبود.
اما خیلی خوب است که پیش از اینکه مصرف قهوه به یک روال عادی در زندگی ما تبدیل شود، در مورد منافع و مضرات آن بیشتر بدانیم و چنانچه برخی موارد را باید رعایت کنیم، از پیش بدانیم.
کافئین قهوه با مسدود کردن گیرندههای عصبی آدنوزین، خواب ما را تحریک میکند و هنگامیکه ماده شیمیایی خواب توسط کافئین مسدود شود، نتیجهاش بیدار نگهداشتن شما خواهد بود.
عاتیل فنل عامل ایجاد عطر و بوی خوب قهوه است که مشام شما را نوازش میدهد.
اسیدیته یا همان ترشی موجود در قهوه به دلیل وجود اسید کوینیک درون آن است. افرادی که مشکل رفلاکس معده دارند معمولاً بعد از نوشیدن قهوه دچار سوزش معده میشوند که علتش حضور همین ترکیب است.
قهوه منبع خوبی از آنتیاکسیدانها است که سرحال شدن و نشاط بعد از خوردن قهوه را برخی از این مواد بهعنوان عضوی از ترکیبات قهوه ایجاد میکنند.
تئوفیلین که یکی از مواد همچون کافئین است. این ماده محرک و آرامشبخش عضله برای تسکین علائم آسم، برونشیت و آمفیزم است؛ که حتی میتواند با برخی از آنتیبیوتیکهای جدیدتر واکنش نشان دهد.
چای سبز گونهای از چای است که فرایند اکسیده شدن معمول را نگذرانده. این چای اصالتا از چین آمده، اما تولید آن به دیگر کشورهای شرق آسیا نیز سرایت کرده است. این چای یکی از مفیدترین و سالمترین نوشیدنیهاست که حاوی مواد مغذی بسیار زیادی نیز است.
بهترین زمان برای نوشیدن چای سبز به منظور کاهش وزن، ۲ ساعت پس از صرف غذا در وعده های غذایی است. به این ترتیب شما علاوه بر آنکه از خواص درمانی چای برای کاهش وزن بهره می برید، خللی در میزان جذب آهن به وجود نمی آورید؛ زیرا چای سبز مانند چای سیاه موجب کاهش جذب آهن موجود در غذا می شود.
بهطورمعمول مردان بالای ۴۵ سال و خانمهای بالای ۶۵ سال بیشتر در معرض فشار خون بالا قرار دارند. اگر در خانواده خودتان سابقه فشار خون دارید و یا به دیابت مبتلا هستید نیز خطر ابتلا به فشار خون در شما بیشتر خواهد بود. آمارها نشان میدهد که ۶۰ درصد از افراد دیابتی به فشار خون بالا نیز مبتلا هستند.
اصولا فشارخون در بخشهای مختلف سیستم گردش خون متفاوت است ولی در اندازه گیری، فشار خون به دو نوع فشارخون سیستولی و دیاستولی مجزا می شود.
فشار خون سیستولی معمولاً به فشار خونی که در سرخرگهای است گفته میشود و فشارخون دیاستولی به فشارخون ورید گفته می شود. معمولترین روش اندازهگیری فشار خون به وسیله فشارسنج است که با استفاده از ارتفاع جیوه برای اندازهگیری فشار خون در حال چرخش در رگها استفاده میکند. فشارخون طبیعی براساس قرارداد برای فشارخون سیستولی پائین تراز ۱۲۰ میلی متر جیوه و برای فشارخون دیاستولی پائین تراز ۸۰ میلی لیترجیوه است. شیوع فشارخون بالا در جوامع گوناگون متفاوت است .
اگر فشارخون شما بیش از حد بالا باشد، فشار بیشتری به عروق خونی، قلب و سایر اندامها مانند مغز، کلیهها و چشمها وارد میکند. فشارخون مداوم میتواند خطر ابتلا به تعدادی از بیماریهای جدی و تهدید کننده زندگی را افزایش دهد.
برخی از خطرات بالا بودن فشار خون عبارتند از:
در اکثر موارد، میتوانید فشارخون خود را کنترل کنید تا خطر ابتلا به مشکلات جدی سلامتی را کاهش دهید. برخی از عوارض فشار خون بالا را در ادامه بیشتر مورد بررسی قرار میدهیم.
بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری میتوانند برای درمان فشار خون بالا با ایجاد تغییر در سبک زندگی، فشار خون خود را در یک حد سالم کاهش دهند و یا تعداد (میزان کمی فشار خون) خود را در یک حد سالم نگه دارند. در این مورد پزشک متحصص میتواند بهترین راهنماییها را کند.
پزشک برای بیمار برنامههای درمانی مختلفی ارائه میدهد. این برنامه میتواند فقط شامل تغییر در سبک زندگی باشد. این تغییرات، مانند غذایهای سالم و ورزش، میتواند بسیار موثر باشد. اما گاهی اوقات این تغییرات فشارخون شما را کنترل یا یا کم نمیکند.
در این صورت ممکن است نیاز به مصرف دارو داشته باشید. انواع مختلفی از داروهای فشار خون وجود دارد. بعضی از افراد باید بیش از یک نوع مصرف کنند. اگر فشارخون بالا به دلیل بیماری پزشکی یا داروی دیگری ایجاد شده باشد، قطع دارو میتواند فشارخون را کاهش دهد.
برای پیشگیری از فشار خون بالا موارد زیر پیشنهاد میشود:
علاوه بر ایجاد تغییرات مثبت در سبک زندگی، برخی از افراد مبتلا به فشار خون بالا باید برای کنترل فشار خون خود از دارو استفاده کنند. با اقدام برای کاهش فشار خون، میتوانید از خود در برابر بیماریهای قلبی و سکته محافظت کنید.